Agenda

maart 2019
ma
di
wo
do
vr
za
zo
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Studiemiddag Taal en de Procesarchitectuur Examinering

18 september 2014
teaser

Op donderdag 18 september 2014 organiseert CINOP Advies een studiemiddag voor het mbo over taal en examinering. Tijdens deze middag onderzoeken we wat de Procesarchitectuur Examinering (PE) kan betekenen voor de organisatie, de kwaliteitsborging en de ontwikkeling van examens Nederlands.

Met de komst van centrale examens (COE) en instellingsexamens op alle niveaus zijn er grote veranderingen gaande in de examinering van het Nederlands binnen het mbo. Daarbij komt dat de meeste mbo-instellingen bezig zijn met de implementatie van de nieuwe Procesarchitectuur Examinering (PE). Veel organisaties richten hun handboek examinering in volgens de PE. Tegelijkertijd zijn scholen op zoek naar een effectieve manier om hun examens Nederlands te organiseren, te ontwikkelen en af te nemen. Hoe kan de PE daarbij behulpzaam zijn?

Voor wie

• Voorzitters/leden van (centrale) examencommissies
• Docenten Nederlands die een rol vervullen bij de organisatie van de examinering
• Interne onderwijskundigen en examenspecialisten van mbo-instellingen

Doel
Kennismaken met de Procesarchitectuur Examinering -in relatie tot recente ontwikkelingen op het gebied van de examens Nederlands (COE en instellingsexamens).

Procesarchitectuur Examinering
Om scholen te helpen de kwaliteit van de examinering beter te borgen, heeft CINOP Advies in opdracht van MBO Diensten – en in samenwerking met mbo scholen – een digitale Procesarchitectuur Examinering (PE) ontwikkeld.  Het PE-model is inmiddels voor veel scholen een behulpzaam denk- en proceskader voor het opzetten van de examenorganisatie, het vormgeven van het examenhandboek, het inrichten van een kwaliteitszorgsysteem en de professionalisering van examenfunctionarissen. In beeld:

Zie ook: http://kwaliteitsborging.examineringmbo.nl of download hier het schema.


Programma
13.30 uur  Inloop met koffie en thee

14.00 uur  Welkom en opening

14.15 uur  Interactieve presentatie: De PE in relatie tot recente ontwikkelingen bij  examinering van Nederlands in mbo-instellingen (door: Rena Punt en Tessa van Velzen)

15.15 uur  Korte pauze

15.30 uur  Carrousel met workshops (twee workshops naar keuze):

  • De inrichting van de examenorganisatie voor Nederlands in mbo-instellingen; actoren, taken en rollen (door José Dams en Tessa van Velzen)
  • Kwaliteitsborging van de examens Nederlands met de PE en de PDCA; de examencommissie in control (door Rena Punt en Knup Fuhri)
  • Het PE procesgebied ‘Kaders stellen’ bij examens Nederlands: wat zijn effecten  van gemaakte keuzes? (door Rena Punt en Knup Fuhri)
  • Het PE procesgebied ‘Constructie en vaststellen’ bij Nederlands: wat komt er allemaal bij kijken? (door José Dams en Tessa ven Velzen
16.50 uur  Slotronde/afsluiting 

17.00 uur Netwerkborrel met drankje en hapje
 
NB: aan het eind van de bijeenkomst krijgt u een PE-scan mee naar huis waarmee u snel de stand van zaken rondom de examinering van taal binnen uw instelling in beeld kunt brengen.
Fictieve casus ter inspiratie: Nederlands bij ROC Maxima 
In de een fictieve casus kijken we mee met Jannie, taalcoördinator op ROC Maxima. Per procesgebied van de Procesarchitectuur Examinering (PE) gaan we in op de vraag wat dit betekent voor de examinering Nederlands, hoe we examenorganisatie en het proces zouden kunnen inrichten en welke invulling de instelling kan geven aan de kwaliteitsborging.

Waar 
CINOP, Stationsplein 14, ’s-Hertogenbosch (direct gelegen bij NS station)

Kosten
Deelname is gratis

Aanmelden
U kunt zich aanmelden via het aanmeldformulier of een mail te sturen naar Trudy van Beugen, tbeugen@cinop.nl

PDF versie uitnodiging
Doelgroep
Locatie
Zoeken

Contactpersoon

 José Dams
José Dams
Senior consultant
06-12507527
 Rena Punt
Rena Punt
Managing consultant
06-51811461

Socialize met CINOP