Nieuws

Jaren

AmbachtNederland lanceert Ambachtsacademie

Naam afbeelding

05 februari 2018

Ambachtsacademie van start

Op 6 februari a.s. opent Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken, de Ambachtsacademie. Via de ambachtsacademie krijgt een leerling in twee jaar de tijd om binnen een bedrijf zich te ontwikkelen tot ambachtelijk ondernemer. De academie wil als eerste 200 oudere werkzoekenden de kans geven. 

Waar zeker 150.000 werkloze vijftigplussers zoeken naar een baan, roepen vakmensen zoals meubelstoffeerders, lijstenmakers en klussers om goede opleidingen en opvolgers voor hun bedrijf. De twee groepen komen samen bij de Ambachtsacademie. Binnen deze gebouwloze school verzorgen de vakmensen zélf de opleiding. De opleidingen zijn ontwikkeld door ervaren ondernemers uit verschillende ambachtelijke branches met ondersteuning van CINOP. Het leren in de praktijk wordt gefaciliteerd met een digitale leeromgeving. Het ondernemerschap wordt theoretische en praktisch ondersteund door Qredits.

Voor wie?

De Ambachtsacademie is bedoeld voor iedereen die als zelfstandig ondernemer in het kleinschalig ambacht aan de slag wil om zo in een eigen inkomen te voorzien. Van kandidaten wordt verwacht dat zij over voldoende algemene ontwikkeling beschikken. Hierbij wordt uitgegaan van een eerder genoten opleiding of mbo-niveau 3 à 4 of hieraan gelijk te stellen ervaring.


Opleidingen

Voor de zomer zullen 24 verschillende opleidingen gereed zijn en daarna mogelijk nog meer.

Bij de start kunnen kandidaten zich al aanmelden voor de volgende dertien opleidingen:

  • glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker.

Vóór de zomer zijn daarnaast de volgende opleidingen gepland: 

  • ambachtelijk ijsbereider, haarwerkspecialist, hoefsmid, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachinereparateur, nagelstylist, rietdekker, stand (-en interieur)bouwer en tassenmaker.

Meer informatie vind je op de website van de Ambachtsacademie.

EenVandaag van de AvroTros en Goedenmorgen Nederland besteedde in hun uitzendingen op 5 en 6 februari aandacht aan dit initiatief.


'De finesses van het ambacht leer je in de praktijk'

(Bron: EenVandaag)

Volgens Elrie Bakker, voorzitter en mede-oprichter van de Ambachtsacademie biedt de sector de komende jaren werk voor 450.000 mensen. De academie heeft nu de financiering om 200 vijftigplussers op te leiden tot ambachtsman of -vrouw.

Bakker zou graag zien dat het traject wordt mogelijk gemaakt voor elke leeftijdscategorie. “Mensen die een opleiding doen voor een vak worden opgeleid voor werk. Daar kan je toch niet tegen zijn?” Er zijn MBO-opleidingen, maar volgens Bakker zijn die breed en bieden die alleen een startkwalificatie. “De finesses van het ambacht leer je in de praktijk en dat is wat wij bieden.”
Zoeken

Contactpersoon

 Jos van Zwieten
Jos van Zwieten
Managing consultant
06-10533767

Socialize met CINOP