Nieuws

Jaren

Ouderen en Digivaardigheden

Naam afbeelding

05 augustus 2018

Een methodiek voor het verhogen van de digitale vaardigheden van laagopgeleide ouderen, die leidt tot meer zelfvertrouwen en een hogere zelfredzaamheid in de (digitale) maatschappij.

Onze samenleving digitaliseert steeds verder. Papieren documenten worden steeds minder gebruikt en de computer is onmisbaar geworden. Voor velen van ons is dit geen enkel probleem, maar ouderen weten zich hier soms geen raad mee. Wanneer ouderen de afslag naar de digitale weg missen, wordt het voor hen steeds lastiger om deel te nemen aan de maatschappij. Hun zelfredzaamheid gaat achteruit en de eenzaamheid neemt toe.

CINOP heeft daarom van 2016 – 2018 in opdracht van Tel mee met Taal een pilot uitgevoerd, met als doel het ontwikkelen van een methodiek die ervoor zorgt dat laagopgeleide 55+’ers beter kunnen participeren in de maatschappij, doordat zij hun digitale vaardigheden ontwikkelen. De innovatieve methodiek is getest in de regio’s Amsterdam, Middelburg en Tilburg. Laagopgeleide 55+’ers worden op maat ondersteund en begeleid door studenten bij het zetten van hun eerste digitale stappen. Daarnaast is er in de methodiek ook aandacht voor het sociale aspect, waardoor het sociale netwerk van ouderen wordt vergroot.

De methodiek en de belangrijkste resultaten kunt u bekijken in het evaluatierapport. De resultaten van de pilot en het draaiboek voor nieuwe projectleiders kunt u hier downloaden.

 

Vragen over de methodiek, de resultaten of meer weten over de mogelijkheden voor uw regio? Neem contact op met Miryam de Hoo (mhoo@cinop.nl).


(foto: Flora Woudstra)
Zoeken

Contactpersoon

 Miryam  de  Hoo
Miryam de Hoo
Consultant
06-12459877

Socialize met CINOP