Blog

Reactie op artikel ‘Pechtold wil Europese beurs voor mbo’ers en scholieren’, AD 29 juni 2018

Door: | Gepubliceerd op 3 juli 2018 | Aantal reacties: 0

Reactie op artikel ‘Pechtold wil Europese beurs voor mbo’ers en scholieren’, AD 29 juni 2018

Alexander Pechtold hield in zijn Europalezing van afgelopen vrijdag in de Balie een warm pleidooi voor een verenigd Europa dat veel verder gaat dan de huidige samenwerking. Pechtold prijst in zijn betoog het programma Erasmus+, dat studenten, door middel van het verstrekken van beurzen, in staat stelt om tijdens hun studie ervaring op kunnen doen in het buitenland. Hij omarmt daarbij het initiatief van een groep Europese jongeren die campagne voert om het budget Erasmus+ maar liefst te vertienvoudigen.

Vervolgens stelt hij dat we wat hem betreft een veel radicalere stap moeten nemen; om te voorkomen dat Europa een speeltje van de happy few wordt, zouden initiatieven als het programma Erasmus+ zich ook moeten gaan richten op mbo’ers; op beginnende vaklieden zodat die bijvoorbeeld hun stage in Milaan zouden kunnen uitvoeren.

Als één van de uitvoerders van het programma Erasmus+ in Nederland verbaasde deze uitspraak ons, aangezien Erasmus+ mbo’ers helemaal niet uitsluit. Integendeel; per jaar lopen zo’n 10.000 mbo-studenten hun stage in het buitenland en een groot deel van hen maakt daarbij gebruik van het programma Erasmus+ .

De kloof tussen wat Pechtold de ‘happy-few’ noemt en –klaarblijkelijk –de ‘unhappy many’, bevindt zich, mede dankzij programma’s als Erasmus+, niet tussen mbo studenten aan de ene- en, pak hem beet, universitaire studenten aan de andere kant. Het is geen kwestie van “hoog” en “laag”, maar van studenten die al-dan-niet bekend zijn met bestaande internationaliseringsprogramma’s  en de motivatie en ambitie hebben om daar gebruik van te maken.

Wij zijn het eens met de nadruk die Pechtold legt op het belang van internationalisering van het onderwijs. Mits goed uitgevoerd, helpt het studenten om zich beter voor te bereiden op de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. En dat geldt inderdaad voor alle studenten. Het is onze ervaring dat de impact van buitenlandervaring juist op lagere mbo-niveaus groter is dan op hogere (mbo-)niveaus; de doorstroom naar hogere niveaus is bij deze eerste groep groter en de uitval kleiner.

Zowel de politiek als het onderwijs zouden er daarom goed aan doen om meer studenten, ongeacht hun niveau, te motiveren om te kiezen voor internationale ervaring en hen de weg te wijzen naar de bestaande mogelijkheden die Erasmus+ hen kan bieden.

Huub Dekkers, algemeen directeur CINOP

Ellen Hanselman, directielid CINOP, hoofd Nationaal Agentschap Erasmus+ mbo-ve.

 

Stichting CINOP realiseert gefundeerde, integrale en toepasbare oplossingen voor complexe onderwijs- en arbeidsmarktvraagstukken. CINOP zet zich in voor een optimale deelname van iedereen aan de samenleving, vandaag en morgen. CINOP is één van de twee partijen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van Erasmus+.

Plaats hier uw reactie

Reactie:
Naam*
E-mailadres*

Overzicht reacties

 |  |  >
Zoeken

Contactpersoon

 Ellen Hanselman
Ellen Hanselman
Directeur
06-20611328
 Huub Dekkers
Huub Dekkers
Algemeen directeur
06-21634408

Socialize met CINOP