Nieuws

Jaren

Democratie in Nederland leerschool voor Bhutanezen

Naam afbeelding

02 februari 2016

“De manier waarop jullie in Nederland tot besluiten en wetten komen is echt een leerpunt voor ons parlementaire systeem. De komende maanden gaan we thuis een actieplan maken om de geleerde lessen in de praktijk te brengen’’, aldus de delegatieleider van een groep Bhutanese beleidsmedewerkers bij de afsluiting van hun werkbezoek in Nederland op 29 januari 2016.

Tussen 10 en 31 januari 2016 bezochten 14 medewerkers van het National Council uit Bhutan ons land om meer te leren over de werking van de Nederlandse democratie met als doel om het parlementaire systeem in Bhutan te verbeteren. De groep biedt in Bhutan advies en ondersteuning bij het opstellen of herzien van beleid en wetgeving, evenals inspectie om de democratie te kunnen waarborgen. 

De delegatie bezocht onder andere ProDemos, de Tweede Kamer, de Academie van Wetgeving, het College voor de Rechten van de Mens, het Europees Parlement en de Gemeente Amsterdam. Daarnaast werden zij getraind in democratiseringsprocessen, onderzoeksvaardigheden, communicatie, vertalen en mensenrechten.

Geleerde lessen in de praktijk
In april 2016 is er een vervolgbezoek aan Bhutan gepland om de delegatie te begeleiden in het implementeren van het actieplan om het werk van de National Council te verbeteren. Het bezoek wordt gefaciliteerd door CINOP Global in partnerschap met CILC, Centre for International Legal Cooperation. CINOP Global werkt wereldwijd aan het verbeteren van beroepsonderwijs en faciliteren van internationale kennisuitwisseling.

Open systeem

“Wat we hier hebben geleerd is dat collectieve verantwoordelijkheid in het waarborgen van een succesvolle democratie heel belangrijk is”, zegt Sangay Tshering, research officer van de National Council en hoofd van de delegatie. Hij voegt toe: “het publieke domein speelt in Nederland een belangrijke rol in besluitvorming en bij het opstellen van nieuwe wetten, evenals een actieve lobby. Nederland heeft een open procedure waar instituten en individuen hun mening kunnen laten horen”.Jonge parlementaire democratie
Het Boeddhistische Koninkrijk Bhutan, het ‘land van de draak’, ligt in de Himalaya ingeklemd tussen China (Tibet) en India en heeft pas sinds 2008 officieel een parlementaire democratie. In dat jaar werd, onder aanvoering van de koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, een nieuwe grondwet aangenomen, waarmee de staatsvorm van het land veranderde van een absolute in een constitutionele monarchie en de National Council werd opgericht.

Dit bezoek is onderdeel van het project ‘strategisch management van secretariële dienstverlening’ en wordt gefinancierd door NUFFIC. Kijk voor meer informatie op www.cinopglobal.com

Zoeken

Socialize met CINOP

Twitter
Facebook
Linkedin
CINOP blog
You Tube